«Jeg sitter i det eneste hyggelige huset jeg har bodd i – huset i Åsgårdstrand»
Munchs hus. Foto: Nils A. Kavli-Borge
Munchs hus. Foto: Nils A. Kavli-Borge

Edvard Munchs eneste bevarte hus ligger i idylliske Åsgårdstrand kun 5 minutter fra Dal Gjestegaard. Huset er bevart med eksteriør og interiør som det framstod den gang Munch hadde sitt virke her. 

Museet holder åpent lørdag og søndag fra mai til september. Kontakt oss gjerne for å avtale privat omvisning utenom ordinære åpningstider. Omvisningen inkluderer hus og atelier, samt en vandring gjennom Åsgårdstrand. Her får du oppleve de mange stedene Munch har som utgangpunkt for sine motiver.

Munch leier seg inn på forskjellige steder i Åsgårdstrand, før han kjøper sitt ”Lykkehus” i 1898 og får oppført atelier på eiendommen i 1899. Etter huskjøpet er det som om Munch får et enda sterke forhold til stedet. Han beskriver selv følelsene rundt det å ha sitt første eget hjem: ”- Det var besynderlig at være så hos sig selv – i sitt eget Hus. Ingen behøvet at forstyrre ham. Det var hans Eiendom – Stort hadde det jo ikke kostet og fint var det ikke, men hans og der ute i Haven var alle Trærne hans – Stenene – Fuglene – Stranden – og Vandet der skyllet mot Stenene. Det var hans Himmel derover og hans Stjerne –”.

”Dette var og ble den lykkeligste dagen i Edvard Munchs liv. En ny tidsregning. En grunnvoll. Ankergrunnen. Og frukttrær, bærbusker, sirlige blomsterbed med asters og levkøyer. En ren gullgruve av en velpleiet kjøkkenhage i fullt flor langt ned i jorden. Syriner og sjasmin. Vegg i vegg med store Fjugstadskogen. Mange koselige, rare gamle folk. Mange søte snille barn. Fred og vennlighet over det hele, og slik månesøyle over havet! – Nei, maken til opprømthet som alt dette skapte i ham! Fredrik den store hadde aldri så lykkelig en dag i sitt Sanssouci, og ikke solkongen i sitt Versailles. –  Munchs Versailles lå den gang på god og rolig avstand fra Åsgårdstrand City. Der omkring hotellene levde tigerstadens kunstneriske beaumonde og store drammensere mer på berlinsk og parisisk maner. Åsgårdstrand og Paris, her kunne han leve billig og uavhengig på markens grøde og noen få sous, og male, male!”

Pikene på Broen
Pikene på Broen